+31 6 30711153 info@geutjeshoren.nl
Selecteer een pagina

Accessoires

HOORTOESTEL TRAJECT

Gehooronderzoek

U twijfelt aan uw gehoor of u wordt er door uw omgeving op geattendeerd dat u iets niet hebt gehoord? Laat dan uw gehoor eens opmeten. Een lastige situatie om iemand te kunnen verstaan is vaak in gezelschappen, als er veel door elkaar heen wordt gesproken. Uw omgeving merkt soms eerder dan uzelf dat u in gezelschappen minder goed kunt horen of dat bijvoorbeeld de televisie of radio harder staat dan anderen als prettig ervaren. Dit zijn vaak de eerste signalen en dan is het verstandig om het gehoor te laten testen. U maakt dan een afspraak met mij, waarna ik bij u langskom om uw gehoor te meten. Na deze meting zal ik u uitleggen hoe uw gehoor ervoor staat en wat de mogelijkheden zijn als u er iets aan wilt laten doen. Ook zal ik beoordelen of een doorverwijzing naar een huisarts, KNO arts of audiologisch centrum noodzakelijk is of dat we gelijk aan de slag kunnen gaan.

Intake

Als de tijd het toelaat zal ik direct met u een intakegesprek voeren en anders maken we een hiervoor een nieuwe afspraak, want deze afspraak duurt vaak minimaal een uur. Door middel van een HVL (Hoor Vragen Lijst) en een inventarisatie van uw persoonlijke hoorwensen, zullen we samen bepalen welke hoortoestellen het best bij u passen.

De keuze van de juiste hoortoestellen hangt af van waar uw prioriteiten liggen om beter te kunnen horen. Als u iemand in gezelschap beter wilt verstaan, dan heeft u een geavanceerder hoortoestel nodig dan wanneer u iemand één op één beter wil verstaan. Dit heeft te maken met de techniek die in een hoortoestel zit. U kunt kiezen uit twee markten. Dit is de ‘zorgverzekeraarmarkt’ en de ‘vrije markt’. Bij de zorgverzekeraarmarkt wordt de keuze van de hoortoestellen bepaald door de ingevulde HVL en ontvangt u een (gedeeltelijke) vergoeding van de zorgverzekeraar als u aan de voorwaarden voldoet. Deze vergoeding is 75% van het aankoopbedrag. Zelf betaalt u de resterende 25% en uw eigen risico als dat nog openstaat. U moet dan minimaal een gehoorverlies hebben van 35dB op één oor en niet de afgelopen vijf jaar al een vergoeding hiervoor hebben gehad. Het kan zijn dat u via uw aanvullende verzekering de eigen bijdrage ook vergoed krijgt, maar dit is afhankelijk van uw zorgverzekeraar.

In de vrije markt bepaalt u zelf welk hoortoestel u aanschaft. U ontvangt dan geen vergoeding van uw zorgverzekeraar, maar u kunt deze kosten wel opgeven bij de belastingdienst. De vrije markt hoortoestellen zijn de meest geavanceerde hoortoestellen die er op dit moment beschikbaar zijn. Hiermee haalt u het maximale uit uw oren.
Na de keuze bepalen we samen welke uitvoering het best voor u is.
De mogelijkheden zijn o.a.:
• volledig in het oor (IHO)
• achter het oor (AHO)
• een luidspreker in het oor (LIHO)
Afhankelijk van uw keuze maken we een afdruk van uw oor.
Tijdens deze afspraak zal ik ook inventariseren of er problemen worden ondervonden bij andere zaken, zoals het verstaan van de televisie of het wel of niet horen van de deurbel. Mocht dit aan de orde zijn, dan zal ik kijken welke oplossing daar het beste bij past en of er een vergoeding vanuit uw zorgverzekeraar mogelijk is.
De volgende afspraak zal na ongeveer een week zijn, want alles wordt voor u besteld en soms zijn er oorstukjes nodig die op maat gemaakt moeten worden.

Aanpassing
Tijdens deze afspraak starten we eerst met het passen van eventuele maatwerk oorstukjes en beoordelen we de lengte van eventuele luidsprekers die in het oor gaan. Daarna stellen we de hoortoestellen in n.a.v. de eerder gemaakte hoortest. Als ik deze basisinstelling erin heb gezet, doe ik een verificatiemeting om te zien of de juiste versterking in uw oren wordt aangeboden. Vervolgens doen we een spraaktest om te zien of u daadwerkelijk het maximale uit uw oren haalt.

Als dit goed is, dan gaan we verder met de uitleg over de werking van de hoortoestellen en hoe deze goed te gebruiken en te onderhouden. Het goed onderhouden van de hoortoestellen is uitermate belangrijk. Hierdoor voorkomt u defecten en storingen en kunt u optimaal blijven genieten van uw hoortoestellen. Ook zal ik u uitleggen hoe u omgaat met de accessoires om bijvoorbeeld de televisie beter te verstaan, zodat u er direct gebruik van kunt maken. Deze afspraak zal ongeveer een uur in beslag nemen.

Controle afspraak
Deze afspraak is korter en duurt vaak 30 minuten. Tijdens deze afspraak bespreken we samen hoe het gaat en doen we eventuele aanpassingen, die u gelijk kunt testen in uw eigen omgeving.
Eindafspraak

Deze afspraak duurt vaak een uur en is de afronding van het traject. Tijdens deze afspraak controleren we of alles goed zit en doen we de papieren afwikkeling. Nu wordt er weer een HVL ingevuld om te zien of er een verbetering meetbaar is (zorgverzekeraarmarkt) en wordt er een tevredenheidsverklaring ingevuld wanneer alles naar wens is verlopen. Indien er een vergoeding van toepassing is, stuur ik deze papieren op naar uw zorgverzekeraar. Ook zal ik de rapportage aan de KNO arts of het audiologisch centrum verzorgen, zodat ook zij op de hoogte zijn hoe het is verlopen.

Uw hoorzorg aan huis

Maak nu een afspraak

Als u een hoortest wilt laten doen of een hoortoesteltraject wilt starten, is het belangrijk dat uw oren niet verstopt zijn met cerumen (oorsmeer). Bij een verstopt oor is het niet mogelijk om een betrouwbaar audiogram te maken en kan uw gehoor in werkelijkheid beter zijn, dan uit de test blijkt. Ook is een goede inspectie en beoordeling van uw gehoorgang en trommelvlies dan niet mogelijk en kan ik niet zien of het allemaal ‘pluis’ is.

Mocht u op korte termijn bij uw huisarts komen, vraag dan of de huisarts even in de oren wil kijken om te beoordelen of alles in orde is.